Digitale auto’s

Op een miniatuurwereld horen ook rijdende auto’s. Dinamo/MCC (Model Car Control) is een oplossing om modelauto’s qua snelheid en verlichting zeer natuurgetrouw te kunnen besturen. Met Dinamo/MCC wordt elke auto voorzien van een adresseerbare decoder. De decoder stuurt de motor, lichten en overige functies van de auto aan. De auto’s staan onder volledige controle van een computer (PC). De PC ontvangt positiemeldingen en stuurt aan de hand daarvan de auto’s aan.

Het “sturen” van de auto (dus het bepalen van de richting) gebeurt op de manier zoals dat “standaard” gebeurd met een magneetstrip in het wegdek die door een magneetje in de stuurinrichting van de auto wordt gevolgd.

Aangezien auto’s zijn voorzien van (rubber) banden is er geen elektrisch contact tussen de auto en de weg. Dit heeft 2 consequenties. Enerzijds betekent dit dat de auto zijn eigen brandstof moet meenemen. Ze zijn daarom voorzien van accu’s. Anderzijds is er geen manier om opdrachten van de computer via een geleidende verbinding naar de auto’s te sturen. De communicatie moet dus draadloos.

Voor de draadloze communicatie wordt het wegdek uitgerust met een zendsysteem. Dit zendsysteem ligt onder het oppervlak van het wegdek en is daardoor volledig onzichtbaar. Het zendsysteem is zeer simpel en goedkoop zelf te maken: het bestaat uit slechts 2 koperdraden die in het wegdek worden verwerkt of, als de weg dun genoeg is, onder de weg kunnen worden gelegd.

De decoder in de auto is uitgerust met een ontvanger die de signalen uit het wegdek opvangt en verwerkt. MCC werkt dus NIET met infrarood en is daarom ook ongevoelig voor infrarood stoorsignalen, lichtinvloeden of blokkades van de zichtlijn.

De weg wordt ook uitgerust met positiesensoren. Dat zijn reed-contacten die, bij een juiste plaatsing, door de standaard stuurmagneet worden geactiveerd. Aan de hand van deze meldingen kan de PC elke auto traceren en nauwkeurig besturen.

This post is also available in: enEnglish deDeutsch