Multifunctionele decoder OC32

Introductie

De OC32 is een multifunctionele decoder voor het aansturen van diverse onderdelen op de miniatuurwereld. Deze module heeft 32 uitgangen die bruikbaar zijn voor zeer uiteenlopende zaken. Voor het vergroten van het vermogen per uitgang kunnen speciale modules worden geplaatst.

Met de OC32 kunnen onder meer gloeilampen en LEDs, servomotoren en gelijkstroommotoren in beide richtingen worden aangestuurd. Verschillende interfaces maken het mogelijk om de OC32 te gebruiken in combinatie met het MCC autosysteem, binnen het Dinamo systeem en ook binnen een systeem met DCC aansluiting. De module kan echter ook zelfstandig worden gebruik voor licht en beweging.

Functies
De functies die in de OC32 zitten maken deze module geschikt voor nagenoeg alles wat je in je miniatuurwereld als accessoires tegenkomt:

 • Seinen in zowel lamp- als LED-uitvoeringen voor diverse seinstelsels;
 • Knipperlichten en elkaar afwisselende knipperlichten voor bijvoorbeeld spoorwegovergangen of wegversperringen;
 • Verkeerslichten;
 • Verlichting van bijvoorbeeld gebouwen en straten;
 • Speciale effecten zoals laslicht, vlamboog of vuurhaard;
 • Dag/nacht simulatie;
 • Wissels en elektrische ontkoppelaars met automatische afschakeling;
 • Elektromotoren, waarbij zowel de draaisnelheid als de draairichting kan worden ingesteld, bijvoorbeeld voor motor-wisselaandrijvingen;
 • Servomotoren, zowel in eenvoudige vorm als dynamisch;

Complexe apparaten zoals een spooroverweg met meerdere servomotoren, knipperlichten op palen en bomen alsook bellen kunnen eenvoudig worden aangestuurd omdat de OC32 de diverse functies kan combineren.

Lichtbesturing

Met de OC32 kunnen zowel gloeilampen als LED’s worden geschakeld.
Naast de standaard aan/uit functies kunnen ook knippereffecten worden gemaakt. De lichtsterkte kan softwarematig worden geregeld. Daarbij kan een aan- en nagloeieffect worden nagebootst en bij een seinbeeld of verkeerslicht ook een donkerfase worden ingesteld.

Servobesturing

De OC32 kent zowel een eenvoudige als een dynamische servobesturing.
Met de eenvoudige besturing wordt de servo direct in een gedefinieerde positie geplaatst.
Bij de dynamische besturing kunnen zeer uiteenlopende situaties uit de werkelijke wereld bijzonder natuurgetrouw worden nagebootst. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het langzaam omleggen van een wissel of open/dichtschuiven van een hek;
 • Armseinen en spoorbomen met trage werking en uitslingereffecten;
 • Een deur van een loods of garage die bij het dicht/opengaan een paar keer stuitert tegen een eindstop.

Aansturen

De OC32 kan zowel een RS485 als DCC interface hebben die tegelijkertijd benut kunnen worden. De RS485 interface is voor de koppeling aan een USB-poort (via een speciaal hiervoor ontwikkelde U485-converter) van een PC of koppeling aan een MCC/Dinamo systeem. Een DCC interface is voor de aansturing vanuit elk digitaal systeem dat DCC accessoires ondersteunt.

De diverse aansluitingen met systemen maakt het mogelijk om de OC32 in de buurt van de aan te sturen accessoires te plaatsen ongeacht door welk systeem deze wordt aangestuurd. De functies van de aan te sturen accessoires worden door middel van een configuratietool ingesteld. Voor veel gebruikte functies zijn reeds apparaat-definities beschikbaar die in de OC32 kunnen worden gezet.

OC32 uitvoeringen

De OC32 is verkrijgbaar in 3 verschillende uitvoeringen:

 • OC32NG/A  : De basisuitvoering met voorbereiding voor versterkermodules
 • OC32NG/D  : De uitvoering met DCC interface, zonder voorbereiding voor versterkermodules
 • OC32NG/ADE: De uitvoering met DCC interface, Event Inputs en voorbereiding voor versterkermodules.

SP04R

De OC32 multifunctionele decoder biedt de mogelijkheid tot maximaal 32 servomotoren aan te sturen. Een servo kan dermate veel stroom trekken dat het onverstandig is deze voedingsspanning uit de OC32 te betrekken. Daarom wordt geadviseerd de voedingspanning voor servo’s separaat te verzorgen.

De SP04R is een compacte module, bedoeld om 4 servomotoren te voorzien van de juiste voedingsspanning en deze zo gemakkelijk te kunnen aansluiten op de OC32.

Wil je meer dan 4 servo’s aansluiten op een OC32, gebruik dan meerdere SP04R modules.

Meer informatie

De handleiding voor de OC32 en andere onderdelen vind je op de download pagina.